André Mosis introductiepagiana
André Mosis - Kingbotho


Reisverslag ShanghaiTerug naar de beginpagina

Terug naar Reisverhalen


Door André Mosis
Zaterdag 13 tot zondag 28 juli 2013
Op uitnodiging van Georgio Mosis en echtgenote Jennifer Mosis-Pode hebben wij, André Mosis en echtgenote Laetitia Tojo een bezoek gebracht aan Shanghai van zaterdag 13 tot zondag 28 juli 2013.
Het doel van het bezoek was voornamelijk vakantie. Een belangrijk onderdeel van het bezoek was de ‘PUU A DOO’ van Elly-Mae Chen, onze kleindochter die op donderdag 1 november 2012 is geboren in Shanghai. PUU A DOO is de ceremoniële verwelkoming van een pasgeboren kind. In de Marrongemeenschappen in het binnenland van Suriname vindt deze ceremonie plaats 8 dagen na de geboorte van een meisje en 9 dagen na de geboorte van een jongen. Buiten de Marrongemeenschappen wordt deze ceremonie met de nodige aanpassing georganiseerd door de ouders van het pasgeboren kind.

VERSLAG VAN DAG TOT DAG
Zaterdag 13 juli 2013. Vertrek uit Den Haag.

Ik heb Andy Mosis en echtgenote Marleen Mosis-Roel en dochtertje Abby thuis opgehaald. Andy nam het stuur van mij over en vervolgens haalden wij Laetitia op bij Winkelcentrum ‘In De Bogaard’, waar zij nog enkele spullen had gekocht. Daarna vervolgden wij onze reis naar Schiphol. Binnen enkele minuten hadden wij ingecheckt en zwaaiden naar Andy, Marleen en Abby, rond 15.30 uur. Wij volgden Gate F tot F05, voor vlucht KL0895 die 17.30 uur zou vertrekken. Het ging bijna mis! Rond 16 uur gingen wij in de rij staan en de handbagages laten controleren. Maar dat was voor de vlucht naar Tokiyo. Een oplettende medewerker van Surinaamse afkomst maakte de opmerking dat de controle voor de vlucht naar Shanghai over een uur zou aanvangen. Wij moesten nog een uur wachten en hadden een boterham gegeten. Daarna stonden wij alweer in de rij voor de vlucht naar Shanghai. Het vriendelijke personeel van KLM heeft ons begeleid naar onze plekken, stoelnummer 22A en 22B. Het vliegtuig vertrok op tijd 17.30 uur.

Zondag 14 juli 2013

Na een lange vlucht van ruim 10 uren, landden wij keurig op tijd bij de Internationale Airport Pudong te Shanghai. De paspoortcontrole bij de luchthaven verliep snel. Terwijl wij in de hal bij de bagagebelt stonden te wachten op onze koffers, rinkelde mijn telefoon. Ik nam op en ik hoorde iemand roepen! “kijk naar boven bij het restaurant”! Daar zaten Georgio, Jennifer, Nio en de kleine Elly-Mae Chen op ons te wachten. Wij zwaaiden naar elkaar.
Het wachten op de koffers duurde langer dan verwacht tot dat ik ging vragen of wij wel bij de juiste bagagebelt stonden. Dat was wel het geval. Maar als alle koffers weggedragen waren door de passagiers en wij met lege handen stonden, liep een Douane ambtenaar ons tegemoet en vroeg ons hem te volgen. Hij bracht ons naar een ruimte waar een aantal koffers onder een visnet lagen. Die koffers werden eruit gehaald en streng gecontroleerd. De douane ambtenaar heeft verder niets gezegd over de inhoud van onze koffer maar wij weten dat het ging om bepaalde etenswaren die bij hen niet bekend zijn, zoals cassavepoeder, pomtajer en overigen. Vooral de casave poeder was verdacht. De Marrons maken soep van maar poeder kan natuurlijk ook iets anders zijn. Die spullen waren onbekend maar blijkbaar niet verboden, dus mochten wij door tot opluchting van onze gastheer en gastvrouw Mosis. Eindelijk ontmoetten wij elkaar in de hal waar wij elkaar een stevige ‘brasa’ gaven en de kindjes geknuffeld. Het geduld van de Taxi chauffeur raakte net niet op van het wachten. Maar als wij uiteindelijk alle bagages hebben ingeladen en nog steeds klem zaten tussen andere taxi’s, liet hij zijn stem horen. Dat hielp! De taxi vóór ons reed een klein beetje vooruit, de ene achter, ons rolde een paar centimeters achteruit en wij konden net schuiven en doorrijden.

De rit van Pudong naar ons verblijfadres zou 45 minuten duren. Onderweg naar huis vertelde Georgio over Shanghai. “Er bewegen hier ruim 23 miljoen mensen. De kloof tussen rijk en arm is bijzonder groot. Google algemene informatie Shanghai dan weet je meer. Wat leuk dat jullie er zijn, wow!”

Algemene informatie Nederlands Consulaat-Generaal in Shanghai.
China.Shanghai is de grootste haven, de belangrijkste handelsstad en de economische motor van China. De visie en planning van het stadsbestuur zijn even indrukwekkend als de energie waarmee de bevolking aan haar toekomst werkt. De stad is voortdurend in ontwikkeling. Shanghai is tevens, sinds haar opdeling in de late negentiende eeuw in een Britse, Franse en Internationale concessie, de meest kosmopolitische stad van China. Dat komt onder meer tot uiting in de kleding van de bevolking, het assortiment van de westers aandoende warenhuizen en het aantal westerse- en niet-westerse restaurants. Het stadscentrum staat vol met wolkenkrabbers (vergelijkbaar met New York of Hongkong). Niet voor niets luidt het thema van de Wereldtentoonstelling die in 2010 in Shanghai heeft plaatsgevonden: “Better city, better life".

Pudong (Jyutping: pou2 dung1) officieel bekend onder de naam Pudong New Area, Pǔdōng Xīn Qū), is een district van Shanghai. Sinds de ontwikkelingen die begonnen in 1990 is Pudong gegroeid tot een Chinees financieel en commercieel centrum. Pudong is ook een wereldwijd belangrijk ‘decision making center’. In 2009 werd Pudong uitgebreid door annexatie van het voormalig district Nanhui, voor 2001 Nanhui County. Daarmee behield Pudong niet enkel zijn status als grootste district van Shanghai in bewonersaantal, maar werd het ook veruit het grootste district van Shanghai in oppervlakte.
Shanghai
Thuis aangekomen bleek de knuffels in de hal van de luchthaven niet voldoende geweest te zijn. Er werd opnieuw geknuffeld. De familie Mosis woont ruim in een kindvriendelijke en veilige buurt. De poorten, ingangen en de tuinen worden bewaakt door beveiligers en de deuren zijn beveiligd met moderne beveiligingssystemen. In deze buurt wonen Expats, die werken voor diverse Internationale organisaties en bedrijven uit bijna alle delen van de wereld. Tevens is het Nederlands Consulaat op loopafstand in deze buurt gevestigd.

Na de gesprekken over en weer was het nodig om een dutje te nemen op de aangewezen airconditioner slaapkamer met ruimvoldoende privacy. De airco was nodig want de temperatuur was 39 graden. Rond 18.30 uur gingen wij de stad in met de taxi. Wij stapten uit bij The Bund, het drukke toeristisch centrum, waar toeterende auto’s nauwelijks voorrang verlenen aan overstekende voetgangers op het zebrapad. “Het groene mannetje in de stoplichten bij de zebrapaden en overige oversteekplaatsen betekent hier, dat je vooral moet opletten en liefs rennend de straat oversteken”. Shanghai en de Bund, Zhongshan Lu zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Deze boulevard ligt aan de rivier Huangpu. De meeste oude en koloniale panden liggen in dit deel van de stad. Met een wandeling over de brede promenade kom je langs prachtige gebouwen, zoals die van het Douanekantoor, de Shanghaibank, North China Daily News en diverse luxe hotels. ‘s Avonds als de lichtjes aan gaan is het een betoverend gezicht. Als wij aan de waterkant een aantal foto’s hebben gemaakt, liepen we door naar Lost Heaven, een groot ketenrestaurants waar verschillende volkeren samenkomen voor uitgebreid wereldgerechten. Onze gastheer en gastvrouw brachten ons naar het restaurant van de Yunan, een lokale Chinese bevolkingsgroep die traditionele gerechten serveren. Na het lekkere eten gingen wij terug naar ons appartement, waar wij de eerste avond hebben doorgebracht.

Maandag 15 juli 2013

Mijn slaap waakritme werd sterk beïnvloed door het tijdverschil. Door deze zogenaamde Jetleg, werd ik om 3 uur ‘s ochtend klaarwakker. Ik haalde mijn laptop uit de tas en begon met schrijven van dit reisverslag. Rond 6 uur in de ochtend kwam Georgio bij mij zitten en onder het genot van een kopje koffie hebben wij allerlei zaken betreffende onze vakantie besproken. Rond 8 uur vertrok Georgio naar zijn werk en kort daarna kwam de AYI, de Nanny, een Chinese helpster, die op de kinderen past en huishoudelijke werkzaamheden verricht van maandag t/m vrijdag. Na het ontbijt gingen wij met Jennifer naar South Bund  Fabric Market, waar vele kleermakers bijna alle merkkleding en accessoires exact kunnen namaken. Van deze mogelijkheid hebben wij weinig gebruik gemaakt.

Woensdag 16 juli 2013.

Bezoek aan de Shanghai Optical Glasses Market nabij de Shanghai Railway Station. Deze brillen markt is groot en telt twee verdiepingen. Je kunt jouw ogen laten controleren, glazen vervangen of een complete bril kopen. De bestelling van een nieuwe bril met multifocale glazen wordt binnen enkele dagen opgeleverd. Wij hebben van deze diensten gebruik gemaakt.

Donderdag 17 juli 2013

We haalden boodschappen bij de Supermarkt bij ons in de buurt. Daarna gingen wij naar de South Bund Frabric Market om enkele bestellingen op te halen. Sommige spullen zijn niet af en anderen zijn niet volgens afspraken gemaakt. Dat zorgde voor irritaties over en weer. Voor sommige bestellingen moeten we weer pas volgende week teruggaan om ze op te halen.

Vrijdag 19 juli 2013

Jennifer en Laetitia en de kids gingen shoppen en ik bleef thuis. ’Georgio en zijn collega Yusi, namen mij mee naar JZ Club Shanghai. Een locale groepje van drie muzikanten speelden Zuid Amerikaanse muziek met een knipoog naar Jazz.  Een sologitarist, een slaggitarist en een djembé speler maakten samen, heel mooi muziek. Hierna kwam een volwaardige Jazz Groep spelen. Een pianist, een drummer, 6 blazers en een zangeres, allemaal Chinezen. Het was mooi om te zien en fijn om naar te luisteren. Rond 00.00 uur na enkele glazen bier opgedronken te hebben, verlieten wij de Bar die heel druk bezocht werd.

Zaterdag 20 juli 2013


Jennifer, Laetitia en Elly-Mae gingen spullen kopen voor de Puu A Doo. Georgio, Nio en ik bezochten ‘The Financial District of Shanghai’. Hier bevinden zich enorme wolkenkrabbers, zoals de beroemde Oriental Pearl Tower, het Shanghai World Financial Centre en de Jin Mao Tower. Ik heb gefilmd en foto’s gemaakt van het veelzijdige centrum dat jaarlijks miljoenen bezoekers aantrekt. Verder was het de moeite waard om te shoppen in de Super Brand Mall, waar alle grote merken en warenhuizen vertegenwoordigd zijn.


Located in Pudong's Lujiazui Area, the most influential business and financial center in Shanghai,.Super Brand Mall is a large scale, international style urban shopping center developed by Shanghai Kinghill Limited, the real estate subsidiary of The Charoen Pokphand Group (CP Group) of Thailand. With 13 floors offering a combined gross floor area of 250,000 square meters, Super Brand Mall is one of CP Group's flagship projects in China. The Mall received its ISO9001 certification in 2004. From 2005, under the expert direction of a highly experienced management team, SBM was fully repositioned as Eastern China's pre-eminent"Family-Oriented Entertainment and Shopping Center". Today, highlighted by a large number of loyal family consumers, Super Brand Mall's average daily traffic reaches some 180,000 persons, with weekend traffic as high as 300,000. The Mall has been recognized for its outstanding performance by numerous industry professionals and governing authorities. It was awarded the "2005 Famous Chinese Business Brand" and the prestigious "Mall China Golden Mall Award—2006 China Best Shopping Center Progress Award", of which it was the sole recipient for the year.
Zondag 21 juli 2013

Voorbereiding ‘Puu A Doo’, ceremoniële verwelkoming van Elly-Mae. De organisatie van de Puu a Doo van Elly-Mae verliep anders dan we gewend zijn in Nederland. We misten vooral de taakverdeling onder alle betrokken familieleden. Het was kortdag en pas op de laatste dag probeerden wij alles te regelen. Zelfs de uitnodigingen werden op het laatste moment geregeld. Het ging om een handjevol mensen, dat gebeld konden worden. De genodigden waren vrienden, collega’s en kennissen van Georgio en Jennifers. De boodschappen en het eten werden goed voorbereid en georganiseerd. Overigens werd de ceremonie flink aangepast maar de essentie en het doel zijn bereikt. Elly-Mae is traditioneel verwelkomd door de familie. Er is gebeden voor haar en ze is in contact gebracht met de grond (poti pikin gogo a doti). Haar ouders hebben elkaar cadeaus gegeven en zij heeft ook cadeaus gekregen van familieleden en kennissen van haar ouders. Tijdens de rituele handelingen had Georgio de aanwezigen ingelicht in het Engels over de verschillende onderdelen van de ceremonie. Daarna hebben wij lekker gegeten en nagepraat. Het geheel is zowel fotografisch als videografisch vastgelegd.
Elly-Mae is in contact gebracht met de grond (poti pikin gogo a doti) door Dr. Clémentine Boutry.
Maandag 22 juli 2013

Georgio, Yusi en ik hebben een bezoek gebracht aan Qibao, een traditionele Chinese dorp aan de Randstad van Shanghai. Qibao is een echte Chinese dorp met veel Toko’s die allerlei Chinese producten verkopen. Sommige straten zijn nauwelijks 2 meter breed. Het dorp kan beschreven worden als, een hele grote markt en ontmoetingsplaats, waar tienduizenden mensen tegelijk spullen kopen en bezienswaardigheden bekijken. Gelukkig heb ik ook enkele video opname kunnen maken. Enkele kilometers verder op van Qibao bezochten wij een muziekinstrumentenwinkel, waar ik een Chinees snaarinstrument heb gekocht. Hierna stapten wij in een taxi die Georgio en Yusi afzette bij ‘The Philips Innovation Campus Shanghai’, waar zij werken. Ik ging door met de taxi die mij keurig afzette voor de poort van ons appartement. Laetitia voelde zich al vanaf gisterenavond niet lekker. Ze had geen eetlust en lag de hele ochtend in bed. ’s Middag had ze nog steeds last van vermoeidheid en misselijkheid en kon nauwelijks naar de badkamer lopen. Uiteindelijk had ze flink gekotst. Wij dachten dat zij zich daarna goed zou voel, als ze wat soep zou drinken. Maar de traditionele AFIINGI soep die Jennifer had bereid, heeft ook geen verandering kunnen brengen aan de situatie. Een chinees huismiddel die energie geeft, mocht ook niet baten. Georgio kwam van het werk en had haar bloeddruk gemeten. Echter bleek niets aan de hand te zijn, althans haar bloeddruk was normaal. Later in de avond had ze koorts. Wij besloten haar morgenochtend naar de dokter te brengen. Het programma voor morgen en komende dagen zal afhangen van de situatie na het doktersbezoek.
http://data.travelchinaguide.com/photo/2008/03160413s.jpg
Qibao is located in the center of Minhang District of Shanghai, only 18 kilometers (11.18 miles) from the downtown area, Qibao Ancient Town can satisfy your curiosity about ancient water townships without the bother of either long distance or the rush of crowds. As the only ancient town forming part of greater Shanghai, with a history spanning over one thousand years, Qibao is more than just a living fossil of ancient Chinese conurbation and urban planning. The town was built in Northern Song Dynasty (960-1126) and grew into a prosperous business center during Ming (1368-1644) and Qing Dynasties (1644-1911). Qibao is the Chinese for 'seven treasures' and there are two popular theories about its derivation. The more reliable one says that the name originates from the Qibao Temple, famed for its good reputation. It was this that contributed to the growth of business and culture of the previously unknown town. The other theory seems more popular among the local people who tell folk tales about seven treasures. These were an iron Buddha made in Ming Dynasty, a bronze bell also dating from the Ming Dynasty but said to have mysteriously appeared from nowhere, a Gold Script Lotus Sutra written by an imperial concubine of the 10th century, a one-thousand-year-old Chinese catalpa tree, a jade axe, a gold cockerel and a pair of jade chopsticks. Actually of these seven treasures, the existence of only first four can be verified while only the Scripture and the bell have survived to this day.(info.Travel China Guide.com).

Dinsdag 23 juli 2013

De situatie van Laetitia was in de ochtend niet veranderd. Ze voelde zich niet lekker en wilde ook niets eten omdat ze veel pijn had bij het slikken. Ze had weinig kracht en haar bloeddruk was wat lager dan gisteren. Georgio had enkele medische centra gebeld en probeerde een afspraak te maken maar het zou allemaal te lang duren om een afspraak te maken op korte termijn. Hij besloot haar te brengen bij de ‘United Family Healthcare Hospital’, een relatief duur medisch centrum en EHBO post voor Expats. Na een taxirit van ruim 15 minuten, kwamen wij rond 12.00 uur aan bij de UFH, waar wij ons aanmeldden bij de receptie. De ontvangstruimte is schoon en de medewerkers zijn professioneel, vakkundig en beleefd.
Emergency Medicine
United Family Healthcare (“UFH”), the healthcare services division of Chindex International Inc., is a pioneering, international standard healthcare organization in China whose sole mission is to provide comprehensive, integrated healthcare services in a uniquely warm and caring patient and family service-oriented environment. UFH was the first and remains China’s largest foreign-invested healthcare provider. After 15 years in China, UFH has established itself in Beijing, Shanghai, Guangzhou, Wuxi, and Tianjin as the provider of choice for those who want the very best in personalized health care. UFH constantly strives for quality, safety, and service excellence. This is evidenced at our three main premium hospital facilities in Shanghai, Tianjin and Beijing, which together with our 11 satellite clinics and medical centers comprise China’s only network of Joint Commission International (JCI) quality accredited facilities.
De baliemedewerkers spreken vloeiend Engels. Georgio heeft hen precies uitgelegd wat de klachten waren. Er werd een pasje voor Laetitia gemaakt en wij mochten door naar de kamer waar er een check up zou worden gedaan. Laetitia moest even op bed liggen. Vervolgens kwam er een arts die haar onderzocht en vragen stelde over haar medische achtergrond. Als zij alles vertelde en haar oude medicijnen tevoorschijn haalde, nam de dokter deze mee. Even later kwam hij terug en vervolgens een diagnose gesteld. “Uitdrogingsverschijnselen en keelontsteking”, melde de arts. Laetitia moest minstens 3 liter water per dag drinken en antibiotica gebruiken tegen de keelontsteking. De medicijnen zijn voorgeschreven door de arts die ons de recepten overhandigde. Nadat wij de medicijnen hebben gekocht namen wij even een kijkje bij een medisch centrum voor Chinezen. De verschillen zijn enorm. Het medisch centrum voor de lokale bevolking is heel druk, chaotisch en minder schoon. Na deze ervaring gingen wij per taxi naar huis. Laetitia heeft wat soep gedronken en ging weer even liggen. ’s Avonds had zij een rondje gelopen en daarna een warm bad genomen. Georgio en ik bezochten Electronic Centre Xujiahui rond een uur of acht ‘s avonds.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/40/Xujiahui_2010.jpg/325px-Xujiahui_2010.jpg Xujiahui (simplified Chinesepinyin: Xújiāhuì; Shanghainese:Zigawei), also spelt Zikawei or Ziccawei, is a locality in Shanghai, China. It is a historic area of commerce and culture administratively within Xuhui District (which is named after the locality).[1] The area is a well known precinct for shopping and entertainment in Shanghai. It is also the name of the metro station in the area, Xujiahui Station.
Woensdag 24 juli 2013

Laetitia is redelijk weer hersteld en kon weer meegaan naar de stad. Op het programma stond het afhalen van de bestellingen van Susi en Simba. Deze dames waren enkele weken geleden ook al in Shanghai maar zij kwamen tijd tekort en konden niet al hun bestellingen plaatsen. Zij hadden graag nog twee modieuze jassen besteld. Deze klus hadden zij uiteindelijk toevertrouwd aan lieve Papa André, die dit ook met alle plezier heeft bewerkstelligd. Het resultaat is verbluffend mooi. Blijkbaar was dit het laatste bezoek aan de South Bund Frabric Market. Als wij nauwelijks naar buiten liepen, kwam er een taxi stoppen bij de ingang. Een dame stapte uit en wij stapten in. Op weg naar de volgende bestellingen maakte ik video opnamen van de vele mooie wolkenkrabbers tot de plaats van bestemming, Shanghai Optical Glasses Market. Daar hebben wij de bestelde brillen met multifocale glazen opgehaald. Daarna gingen wij eten bij een restaurant in het Japanse winkelcentrum, Takashimaya Department Store.
Laetitia en ik gingen daarna groenten  en verse vis kopen bij de markt in de buurt.  In de middag heeft zij een okersoep gemaakt en kon eindelijk weer eten. ’s Avonds rond 19 uur hadden Georgio en Yusi mij gebracht naar een Afrikaanse percussie school / Djembé Club. De les zou net beginnen toen ik geïntroduceerd werd door Yusi aan de leidster van de groep. Ik mocht mijn ritme introduceren aan de groep, die lekker meespeelde. Even later kwamen twee Djembé masters, die de groep begeleidden. Zij komen uit Eritrea en spelen voortreffelijke Djembé en doundoun ritmes. De Djembé masters en ik hebben de solo afwisselend gespeeld op de basisritmen. Georgio heeft ook verrassend goed gespeeld en op sommige momenten de masterritmen gespeeld. De door mij geïntroduceerde ritmes werden ook fantastisch gespeeld en gemasterd door de Djembéers. Het was mij een genoegen om met deze Chinese en Noord Afrikaanse percussionisten samen te spelen. Nog mooier is natuurlijk, dat ik na ruim drie jaar met mijn eigen zoon Georgio kon samenspelen.

Donderdag 25 juli 2013

Wij hebben een bezoek gebracht aan de bezienswaardige YuYuan Garden en wat souvenirs gekocht. 
File:Yu Gardens 20090724-18.JPGYu Garden was first conceived in 1559 during the Ming Dynasty by Pan Yunduan as a comfort for his father, the minister Pan En, in his old age. Pan Yunduan began the project after failing one of the imperial exams, but his appointment as governor of Sichuan postponed construction for nearly twenty years until 1577. The garden was the largest and most prestigious of its era in Shanghai, but eventually its expense helped ruin the Pans. ]The garden was inherited by Zhang Zhaolin, Pan Yunduan's granddaughter's husband, and then passed to different owners. A section was briefly organized by Zhang Shengqu as the "Academy of Purity and Harmony", Qīng-Hé Shūyuàn) and the Ling Yuan, Líng Yuàn, lit. "Spirit Park", today's East Garden, was purchased by a group of local leaders in 1709. A group of merchants renovated the increasingly decrepit grounds in 1760 and in 1780 the West Garden was opened to the general public. The gardens suffered damage numerous times during the 19th century. During the First Opium War, the British army used the Huxinting Teahouse as a base of operations for several days in 1842. During the Taiping Rebellion, the Small Swords Society ran its headquarters in the Dianchun Hall; by the time Qing troops recovered the garden, the original structures had nearly all been destroyed. They were damaged again by the Japanese in 1942 before being repaired by the Shanghai government from 1956 to 1961. They were opened to the public in 1961 and declared a national monument in 1982. Today, Yu Garden occupies an area of 2 hectares (5 acres), and is divided into six general areas laid out in the Suzhou style:(info Wiki Pedia).

Vrijdag 26 juli 2013


Uiteindelijk gingen wij weer met zijn allen shoppen en samen eten.  Laetitia, Jennifer en haar Surinaamse vriendin naar de vrouwenzaken en ik ging op mijn gemak winkelen. ’s Avonds rond 20 uur had Georgio mij uitgenodigd om mee te gaan naar een meeting. Dat was de grootste verrassing van mijn bezoek aan China Shanghai. Het was een ontmoeting met vier belangrijke zakenmensen in Pudong, waar wij tijdens een thee ceremonie met elkaar van gedachten wisselden over business. Toen Georgio mij introduceerde als beeldend kunstenaar waren de mannen erg onder de indruk. Het ligt nu aan mij en Georgio om dit contact te onderhouden en gebruik te maken van de ons geboden mogelijkheden. Wordt vervolgd!     Zaterdag 27 juli 2013
http://www.smartshanghai.com/venuepix/g-water-front1329723934.jpgWij hebben deze laatste vakantiedag feestelijk afgesloten bij G Waterfront Restaurant, waar wij met zijn allen aan deze tafel zaten.
Geen wonder dat Nio dacht dat hij jarig was! Hij zag de kaars branden en begon uit volle borst ‘happy birhtday’ te zingen. Vervolgens zette hij het gevouwen handdoekje op zijn hoofd en blies de kaars uit. Dat deed hij herhaaldelijk tot dat een medewerker van het restaurant ons vroeg of hij de kaars liever moet weghalen. Jennifer vertelde hem dat haar zoon jarig dacht te zijn en zich zodanig gedraagt. Telkens wanneer de met lichtjes versierde boten voorbij vaarden, zwaaide hij naar en bleef zingen. Hij was zo in de feeststemming dat hij benauwd werd in zijn mooie Afrikaanse overhemd, die hij uiteindelijk zelf uittrok. Hij kroop onder de tafel en bij het opstaan, had hij geen rekening gehouden met zijn lengte en, dat hij een jochie van twee en een half jaar was, waardoor hij zijn hoofd tegen de rand van de tafel sloeg. Wij schrokken allemaal van het gegil, maar zijn papa was als eerste bij en nam hem mee naar de hal. Na dit incidentje bleef hij redelijk cool en aten wij lekker bij dit typisch Indiaas restaurant. G Waterfront Restaurant in Shanghai is een aanrader!

Zondag 28 juli 2013


Afscheid nemen bleek voor ons allemaal een lastige klus te zijn. De kinderen leken dat op één of andere manier te voelen aankomen en wij volwassenen ervaren dat op het laatste moment. Wij maakten grappen over de terugreis terwijl wij bezig waren met inpakken van de koffers en handbagages. Jennifer wist dezelfde grote taxibus, die ons ophaalde bij aankomst te regelen. Rond 9.15 uur stond hij in de parkeergarage (-1) op ons te wachten. Na een mooi ritje van ruim 45 minuten kwamen wij ruim op tijd aan bij Pudong. Als wij hebben ingecheckt en afscheid namen, snapte Nio, dat wij echt weggaan en begon hardop te huilen met handen in de lukt. Elly-Mae snapte er weinig van en bleef cool. Het deed pijn om te vertrekken! Uiteindelijk vlogen wij met KL0896 om 12.15 uur tegen de klok in naar Amsterdam, waar wij om 18.00 uur landden. Wij werden opgehaald door Elvin en Andy Mosis. De ontvangst thuis was bijzonder goed georganiseerd door Susi, Andrea en Simba die allen verschillende gerechten hebben klaargemaakt. De voor- en achtertuin, tuintafel en stoelen werden schoongemaakt door Andrea. Onze kleindochters Alexia, Elviera, Abby, Kimani en Ma-Keyla zwaaiden met vlaggetjes in de tuin om opa en oma te verwelkomen. Na de nodige knuffels hebben wij de cadeautjes aan iedereen gegeven, lekker gegeten en bijgepraat. De verwelkomingversieringen en ballonen bleven een week hangen in de gang en de woonkamer.
Met dank aan alle familieleden kennissen en vrienden,
André Mosis
KingbothoArtStudiO
Haverschmidtstraat 96, 2522 VT Den Haag
Mobiel: 06 57014641
E-mail: andre.mosis@gmail.com
All content including sound files & images are protected under international copyright laws, including all laws pertaining to intellectual property.
If you want to use one of the files, please contact André Mosis by email or telephone.
laatste aanpassing: 24 mei 2014