Over André Mosis
Wie ben ik?
lees ook: CV overzicht
lees ook:
Interview in het personeelsblad koorenhuisnieuws - juli 2002
lees ook: De docentenopleiding van André
lees ook: De taal van handdrums
Ik ben Noeki André Mosis, geboren in 1954 uit een muzikale Aukaanse familie, waarvan de zonen van vaderskant de drumtradities het laatste millennium in ere hebben gehouden. De kennis van de traditionele Aukaanse percussie wordt met verwaarlozing bedreigd omdat het niet aan buitenstaanders werd overgedragen. Behalve aan mijn eigen zonen draag ik de kennis van de traditionele Aukaanse muziek ook aan anderen over volgens de traditionele overdrachtsnormen.

Van moederskant stam ik uit een familie waarvan de leden veel over de interne geschiedenis en religie afweten en daardoor ook veel hebben bewaard.

Ik ben ook nog een veelzijdig getalenteerd kunstenaar, actief op het gebied van beeldende kunst, muziek en theater. Als onderzoeksmedewerker bij de afdeling Cultuurstudies van het Ministerie van Onderwijs Wetenschappen en Cultuur, heb ik vanaf 1980 tot 1989 onder deskundige begeleiding onderzoek gedaan naar de traditionele Afro-Surinaamse muziek en dansvormen. In 1985 ben ik ingewijd in de traditionele Aukaanse percussie als gaandoonman (masterdrummer). Verder heb ik mij verdiept in de traditionele bestuursvorm van de Aukaanse gemeenschap.

In Suriname richtte ik op 25 augustus 1983 de sociaal- culturele vereniging Kifoko op. Kifoko is het deel van een Aukaanse woonhuis, waar voorwerpen die in onbruik geraakt zijn, worden bewaard. Deze vereniging heeft Suriname meermalen vertegenwoordigd op nationale en internationale culturele manifestaties o.a. in Moskou, Verenigde Staten van Amerika, Duitsland, Trinidad and Tobaco, Afrika en Nederland.

Met twee toneel producties, Salika en Bake , heeft Kifoko zowel in Suriname als daarbuiten (Guyana en Guadeloupe) succesvolle voorstellingen gegeven.

Onder de naam Kingbotho exposeerde ik mijn schilderijen in Suriname, Cayenne, New York, Moskou en Nederland.

Ik woon vanaf april 1990 in Nederland waar ik met succes de opleiding Deskundigheidsbevordering Wereldmuziekdocenten heb afgesloten. Naast deze opleiding heb ik verschillende trainingen gevolgd op het gebied van onderwijs en maatschappelijke hulpverlening. Ik ben docent Afro- Surinaamse percussie bij het Koorenhuis in Den Haag. In Nederland schreef en regisseerde ik de dansdrama's Bro, Fri Yeye , Het kapsel , Voetspoor , Buba en Mooi . Sommige drama's spelen zich af in verschillende contexten binnen de Surinaamse samenleving. Anderen benadrukken het integratieproces in multicultureel Nederland.

Op 12 december 1992 richtte ik samen met Laetitia Tojo de muziek en dans vereniging Seke (bewegen of schudden) op. Seke organiseerde vanaf 1997 tot 2002 jaarlijks het Marronfestival in Den Haag. Het Marronfestival bood een breed publiek de mogelijkheid om meer te weten over de Marrons.

Wat kan ik voor uw organisatie betekenen?

Ik heb ervoor gekozen te vertellen over mijn cultuur. Zo kan ik direct converseren met belanghebbenden op verschillende niveaus over de Afro-Surinaamse cultuur in het algemeen en specifiek over de Marron cultuur. In de vorm van lezingen, workshops of gastcolleges ben ik bereid met uw organisatie in zee te gaan. Afro- Surinaamse muziek, dans en toneelverenigingen kunnen ook een beroep op mij doen voor advies en begeleiding.
KingbothoArtStudiO
Haverschmidtstraat 96, 2522 VT Den Haag
Mobiel: 06 57014641
E-mail: kingbotho@hotmail | andre.mosis@gmail.com