Over André Mosis
De taal van handdrums
lees ook: Interview in het personeelsblad koorenhuisnieuws - juli 2002
lees ook: Wie ben ik?
lees ook: CV overzicht
lees ook: Docent opleiding
De taal van handdrums
Ik ben ondernemer, kunstenaar en docent actief op het gebied van beeldende kunst, muziek en theater. Sinds 1992 geef ik les in Afro-Surinaamse percussie bij het Koorenhuis. Voor het basis- en voortgezet onderwijs geef ik na schooltijd percussiecursussen en workshops aan kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De laatste vijf jaar geef ik ook percussie lessen aan mensen met een beperking. Daarnaast ben ik al zo’n 8 jaar aan het Koorenhuis verbonden als baliemedewerker.  Ik heb een voorliefde voor de handdrums, omdat de muzikant daarbij direct contact maakt met zijn instrument. “ Ik denk dat trommelen met je eigen handen op een vel, goed is voor het ontwikkelen van het ritmegevoel. De djembé is daarom heel geschikt voor beginners.”                                                                               
                                                                                                                              
“Iedereen heeft talenten. Ik zet me in om de mogelijkheden van cursisten te ontdekken en wakker te maken.” Ik begin lessenseries steevast vanuit de denkwereld van de cursist. “Ik geef ze de ruimte om te spelen zoals ze willen spelen. Ik kijk, luister en speel mee. Na verloop van tijd introduceer ik mijn eigen ritmes en klanken en daag de cursist uit om naar mij te kijken en luisteren en met mij mee te gaan. Als iemand snel en onrustig slaat, probeer ik rust in het spel te brengen. Diep inademen, rust, uitademen. Trommelen, pauze, slaan. Zo ontstaat langzaam maar zeker een ritme. De muziek gaat dansen.”
Of het nu om de Apinti, Djembe, Agida of een ander percussie-instrument gaat, samenwerking tussen de bespelers is volgens mij de basis voor goed, harmonisch samenspel. Daaraan besteed ik in mijn lessen dan ook veel aandacht. Ik pas bovendien de door mij zelf ontwikkelde KLM-methode toe, die staat voor: kijken, luisteren, nadoen en actief meedoen. De KLM methode is gekenmerkt door eenduidig mondelinge overdracht. Het is gebaseerd op overdrachtsmethoden van traditionele muziek in West-Afrika en Suriname. Ik heb de KLM methode systematisch ontwikkeld en aangepast om percussiemuzieklessen te geven aan kinderen en volwassenen binnen het wereldmuziekonderwijs in Nederland.

Apinti
vormt de basis van deze leerwijze. Apinti is een Afro-Surinaams communicatiesysteem dat gebaseerd is op duidelijk herkenbare drumklanken. Dit communicatiesysteem is in Afrika ook bekend als 'talking drum'.

Muziekinstrumenten

Het instrumentarium voor lessen en workshops bestaat uit diverse trommels, rammelaars, slagborden, enkelbanden en belletjes. Trommels en drums worden dron of doon genoemd in de diverse traditionele Afro-Surinaamse gemeenschappen. Het assortiment voor de workshops en lessen bestaat uit djembe's, apinti's, atumpan, djas (basdrums/doundouns), kawina, bongo’s en kleine percussie-instrumenten. Deze trommels hebben hun oorsprong in West-Afrika en in Zuid-Amerika.Ik wil graag dat cursisten de rustgevende werking van percussiemuziek ontdekken en erkennen.
 
KingbothoArtStudiO
Haverschmidtstraat 96, 2522 VT Den Haag
Mobiel: 06 57014641
E-mail: kingbotho@hotmail | andre.mosis@gmail.com