KingbothoArtStudiO

Haverschmidtstraat 96, 2522 VT Den Haag
Mobiel: 06 57014641
E-mail: kingbotho@hotmail | andre.mosis@gmail.com

Gespecialiseerd in
Percussieworkshops en percussielessen

Foto: Maureen van Beek
Inleiding
Kingbotho Art Studi0
(KASO) bestaat vanaf 1 juni 2004. KASO is een initiatief van de kunstenaar André Mosis ook bekend als Kingbotho. De onderneming is gespecialiseerd in percussieworkshops en percussiecursussen. Verder verzamelt KASO traditionele kleding, wereldmuziek, traditionele muziekinstrumenten, boeken, foto's verslagen en films over Suriname en Afrika. KASO wordt regelmatig benaderd voor schilderijententoonstellingen, lezingen en voordrachten.

Jaarprogramma

Gedurende het hele jaar verzorgt KASO percussieworkshops en percussielessen.

De workshops en de lessen zijn gebaseerd op de KLM methode. Een leerwijze waarbij de overdracht van traditionele percussiemuziek wordt ontwikkeld van kijken-luisteren-nadoen naar kijken-luisteren-meedoen. De KLM methode is gekenmerkt door eenduidig mondelinge overdracht. Het is gebaseerd op overdrachtsmethoden van traditionele muziek in West-Afrika en Suriname. André Mosis heeft de KLM methode systematisch ontwikkeld en aangepast om percussiemuzieklessen te geven aan kinderen en volwassenen binnen het wereldmuziekonderwijs in Nederland. Apinti vormt de basis van deze leerwijze. Apinti is een Afro-Surinaams communicatiesysteem dat gebaseerd is op duidelijk herkenbare drumklanken. Dit communicatiesysteem is in Afrika ook bekend als 'talking drum'.

Muziekinstrumenten

Het instrumentarium voor lessen en workshops bestaat uit diverse trommels, rammelaars, slagborden, enkelbanden en belletjes. Trommels en drums worden dron of doon genoemd in de diverse traditionele Afro-Surinaamse gemeenschappen. Het assortiment voor de workshops en lessen bestaat uit djembe's, apinti's, atumpan, djas (basdrums), kawina, bongo’s en kleine percussie-instrumenten. Deze trommels hebben hun oorsprong in West-Afrika en in Zuid-Amerika.

Djembé workshops op Apinti Basis

André Mosis heeft voor workshops eenvoudige drumritmes en bewegingen ontwikkeld om direct muziek te maken. De aanpak is eenvoudig en luchtig. Het is mogelijk om binnen een uur op basis van kijken-luisteren-nadoen en actief meedoen, muziek te maken met een groep onervaren mensen. Het workshopprogramma wordt aangepast aan de groep: kinderen, volwassenen of medewerkers van bedrijven.
De bedoeling van de workshops is om mensen op een prettige en luchtige manier kennis te laten maken met percussiemuziek. Deelnemers worden niet geconfronteerd met lastige speltechnieken en handzettingen. Een harmonisch samenspel is het voornaamste doel. Om die reden kunnen vergelijkbare handdrums zoals, djembé’s apinti's, atumpan en conga’s gebruikt worden voor het verzorgen van workshops volgens de KLM methode.
Na een korte uitleg over de slaginstrumenten, kunnen de deelnemers gelijk “aan de slag”.
We beginnen met eenvoudige drumpatronen en dat wordt langzaam opgevoerd tot wat meer gecompliceerde ritmen. Uiteindelijk moet de groep twee of meer afzonderlijke drumpatronen laten harmoniseren. Dat betekent dat zij, luisterend naar elkaar, tot samenspel moeten komen. Het doel is bereikt wanneer de groep inzicht krijgt in het samenspel: als een van de muzikanten van patroon verandert, moet de rest van de groep in ritmische harmonie kunnen blijven spelen.
Informatie over de docent. klik hier
KingbothoArtStudiO
Haverschmidtstraat 96, 2522 VT Den Haag
Mobiel: 06 57014641
E-mail: kingbotho@hotmail | andre.mosis@gmail.com